Gelukkig: Transition

Dit jaar kwam ik op mxe2x80x99n reis in Glastonbury voor het eerst in contact met de transition Town-beweging. Een beweging die probeert een nieuwe economie op te bouwen, een economie zonder olie. Door minder energie te gebruiken, lokale productie en consumptie en duurzame energie opwekking.
De grondlegger van deze beweging is Rob Hopkins en auteur van xe2x80x98The Transition Handbookxe2x80x99. Hij is getrouwd met de kleindochter van de oprichter van de Dartington Hall, waar de xe2x80x9cSchumacher school voor transitie- en duurzaamheidsonderwijsxe2x80x99 deel van uitmaakt
De onderwijsactiviteiten gaan meer over duurzame landbouw en economie, gemeenschapsopbouw en milieu.
In hel Engeland zijn momenteel 126 Transition Towns en in de plaats Totnes, de stad waar de oprichter van de beweging woont is 10% van de bevolking actief in deze beweging.
Hun doel is in te spelen op de xe2x80x98peak-olie als de oliewinning afneemt en de prijs enorm stijgt, een xe2x80x98resilencexe2x80x99 (veerkracht) terugbrengen in mensen en d elokale samenleving. Ze streven er naar om:
– de olie-afhankelijkheid van de lokale bevolking te verkleinen door oude vaardigheden te leren. Basisvaardigheden zoals het verbouwen en bewaren van voedsel en het bouwen van huizen.
– het opbouwen van een hecht sociaal netwerk, het leven in een hechte gemeenschap
– sharing projecten; door bijvoorbeeld je grond beschikbaar te stellen aan mensen die hun eigen eten willen verbouwen en de opbrengst verdelen
– de introductie van lokale munteenheid die in lokale winkels kan worden gebruikt en de lokale economie stimuleert; geld blijft binnenboord.
– draagvlak onder de bevolking te vergroten en gemeenschapsopbouw
– selforganising waarin elk bijdraagt hoe het gaat worden
– xe2x80x98to power downxe2x80x99 i.p.v. het opwekken van duurzame energie.
Minder energie gebruiken, meer lokale producten en minde plastiek. Zo werd in Glastonbury de plastikzak vrijwel geheel uit de lokale winkels gebannen.

Nederland telt momenteel zeven steden xe2x80x98in overgangxe2x80x99 en zijn verbonden via internet (www.transitiontowns.org): Amsterdam-Pijp, Den Haag, Den Helder, Eindhoven, Groningen, Maassluis, Deventer. Meerinformatie die http://www.tranistiontowns.nl
En grote plus vind ik deze basisbeweging waaruit iets groots in het kleine kan ontstaan. Weg van het uit handen geven van vaardigheden aan grootschaligheid.
Het zou ook juist zijn deze beweging te verbinden met de bewustzijnsbeweging. Doe nu MEE! Ik ga het proberen neer te zetten in Schirnding.

Over gaialogie

Gaialogie Directeur/eigenaar · mei 1990 tot op heden Instituut voor Gaialogie verdiept zich in het zoeken naar nieuwe vormen van verbondenheid tussen Aarde, Natuur, Mens en Kosmos
Dit bericht werd geplaatst in Introductie. Bookmark de permalink .